12 Mayıs 2010 Çarşamba

Ne buluruz?

1950 yılında yığma taş bina tarzında ve ada mimarisine gore Türk ve Rum ustalar tarafından yapılmış olan pansiyon, günümüze kadar ev olarak kullanılmıştır. İki katlı olan ev, ada merkezinde yer almakta olup, adını bir zamanlar faaliyette olan hamamdan alan Hamam Sokak içindedir. Söz konusu sokak, yüzleri birbirine bakan, sevinçlerini kapı önüne, sırlarını iç avlularına saklayan bitişik nizam şirin evlerle örülü çocuk havuzu gibi güvenli ve şefkatlidir. Arnavut kaldırımı taşlarla örülü meydan iki gizli sokakla çarşıya ve daha iç sokaklara açılır.

Evin geniş pencerelerindeki ferforjeler arasından sarkan çiçekler sevecenlikleri ile sizi iç sahanlıktan yukarıya uzanan ahşap merdivene emanet eder. Kendine has kokusu olan evin, döner merdivenin nişlerinde, adanın elektrik kesintisi olduğu yıllardaki gaz lambalarının müzevirliği, bu evde neler yaşandığına ilişkin kulağınıza küçük hikayeler üfler. Kanıt olarak duvarlardaki sararmış çeyizlik eldokuması tabloların ilmeklerini şahit tutar kendine.

Kare formdaki odalar sade döşenmiş olup, yüksek tavandaki ahşap bölmeleri ve beyaz duvarları ile içinize ferahlık verir. İşlevselliği ile ön plana çıkan gardolap ve sehpalar, odada kalıp kafanızı dinlemek istediğinizde üzerine kitaplarınızı ve okuma gözlüğünüzü, mp3 playerınızı koyacak kadar yer açar. Müstakil duş ve tuvaletleri, klimasıyla da asgari konforunuzu sağlar. Güneş enerjisi ile yaz kış sıcak su alabileceğiniz duşlarla uzun bir yoldan ziyade büyük şehrin kir ve pasını atarsınız.

Evin resepsiyon ve lobi olarak kullanılan yeri, önceleri mutfak olarak kullanıldığından sol dip köşede o yıllardan kalma bir şömine göze çarpar. Daha sonra oturma odasına çevrilen oda ile birlikte işlevsellik kazanması için gömme dolap şekline dönüştürülerek alt katında eski bir radyonun yer aldığı 2 katlı bir kitaplık olarak kullanılmıştır. Antik büfe, 1964 yılında Çanakkale'den alınmış ve el yapımıdır.

Önceki yıllarda erik ağaçları, asmalar, mandalina ağacı, sardunyalarla kaplı iç avlu, kömürlük ve beyaz ligorin tavukların yeraldığı kümes olarak kullanılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder